Onderwijstijd
Leerlingen hebben recht op voldoende uren onderwijs (onderwijstijd). Daarom heeft de overheid de hoeveelheid uren les (normuren) vastgesteld.
Leerlingen van basisscholen moeten minimaal 7.520 uur les krijgen over 8 schooljaren. Leerlingen moeten in de eerste 4 schooljaren (onderbouw) ten minste 3.520 uur les krijgen. In de laatste 4 schooljaren (bovenbouw) 3.760 uur. De 240 uur die overblijven, kunnen scholen verdelen over de onderbouw en bovenbouw. Er is geen maximum aantal uren onderwijs per dag. De Inspectie van het Onderwijs (Onderwijsinspectie) let er op dat scholen voldoende uren onderwijs geven.
Een kind op een school voor speciaal basisonderwijs krijgt hetzelfde aantal uren onderwijs als in het regulier basisonderwijs.
Ieder kind tussen 5 en 16 jaar is leerplichtig en moet naar school. De meeste kinderen gaan naar school als ze 4 jaar zijn. Maar zij vallen dan nog niet onder de leerplicht.
Soms is een volledige schoolweek nog te veel voor een vijfjarig kind. Uw kind mag dan 5 uur in de week thuisblijven. Dit mag tot uw kind 6 is. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig. U moet het wel melden bij de directeur. Heeft uw kind meer rust nodig? Dan kunt u nog 5 extra uren vrij aanvragen. Dit mag tot uw kind 6 jaar is. Vraag hiervoor toestemming aan de directeur van de school. In totaal mag het niet meer dan 10 uur per week zijn.
Het kan natuurlijk voorkomen, dat uw kind het onderwijs moet verzuimen anders dan vanwege ziekte. Hieronder leest u meer over de landelijke voorwaarden voor geoorloofd verzuim en voor verlof buiten de schoolvakanties.
Religieuze feestdagen
Scholen mogen leerlingen vrij geven op andere (religieuze) feestdagen dan de algemeen erkende feestdagen. Dit geldt dan voor álle leerlingen van de school. Dus niet alleen voor de groep leerlingen die op de vrije dag een religieuze plicht vervult of een religieus feest viert. Deze vrije dagen staan in de schoolgids bij aanvang van een nieuw schooljaar.
Vrij voor bijzondere gebeurtenissen
Uw kind kan vrij krijgen bij bijzondere gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij een begrafenis of huwelijk. Of als een ouder terugkomt van een militaire missie. Hiervoor moet u toestemming vragen. Dit doet u bij de directeur van de school.